Αρχείο κατηγορίας 2013-14

Ποίηση και Νέες Τεχνολογίες Ε΄ΤΑΞΗ

Θέμα: Η γενιά του 1930. Η διδακτική προσέγγιση της συμβολικής χρήσης της γλώσσας, αξιοποιώντας δημιουργικά τις νέες τεχνολογίες.

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-2014 σε μαθητές Ε΄ δημοτικού, στο 4ο ΔΣ Χαλανδρίου, υλοποιήθηκε πολιτιστικό πρόγραμμα με γενικό τίτλο «Ποίηση και Νέες Τεχνολογίες». Ο απώτερος στόχος ήταν να επιβεβαιωθεί η υπόθεση εργασίας πως μαθητές δημοτικού κινητοποιούνται να μελετήσουν μεγαλεπήβολα ποιητικά έργα και να αποκωδικοποιήσουν νοήματα, όταν τα συναντούν μέσα από την οθόνη του Η/Υ . Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του έτους και καθοδηγούμενοι από τη δασκάλα του τμήματος, κ. Στέλλα Δασκαλάκη μεταφέρθηκαν από το «χαρτί» στην «ψηφιακή εικόνα». Οι μαθητές εργάστηκαν σε επιλεγμένα ποιητικά αποσπάσματα μέσα από Φύλλα Εργασίας, αρχικά στην τάξη και στη συνέχεια έπαιξαν με πιλοτικές πολυμεσικές δραστηριότητες και παιχνίδια στο εργαστήριο υπολογιστών του σχολείου.

Scrach

Ο απολογισμός των προσπαθειών έδειξε πως η υπόθεση επιβεβαιώθηκε. Η πιλοτική διερεύνηση ολοκληρώθηκε με τη δημιουργική γραφή των μαθητών και με συνεντεύξεις που πήρε η δασκάλα του τμήματος. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια  όπως:

ΙΕ΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΕ

INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE Era- 8 (Σεπτέμβριος 2013)

-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

22Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Επιμορφωτικός Κύκλος με θέμα: Ένταξη των Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαιδευτική Διαδικασία. (Δεκέμβριος 2014)

Ενδεικτικά δείγματα της δουλειάς των παιδιών:

  1. Ανάλυση του στίχου : «Η ειρήνη θέλει δύναμη να την αντέξεις» είπε?(Οδυσσέα Ελύτης, Γένεσις, Ύμνος Β΄, Άξιον Εστί ,1959)

2. Ανάλυση του στίχου : « Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ?(Οδυσσέα Ελύτης, Πάθη, Άσμα ΣΤ΄ , Άξιον Εστί ,1959)

3. Ανάλυση των στίχων:

«Και μια μέρα θα? ρθει βοηθούς να αποκτήσεις Θυμήσου: τον αγχέμαχο Ζέφυρο, το ερεβοκτόνο ρόδι, τα φλεγόμενα ωκύποδα φιλιά?», Άξιον Εστί, Γένεσις, Ύμνος Δ΄.

«Έφτασαν ντυμένοι «φίλοι» αμέτρητες φορές οι εχθροί μου, τα παμπάλαια δώρα προσφέροντας. Και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε παρά μόνο σίδερο και φωτιά. Στ? ανοιχτά που καρτέραγαν δάχτυλα μόνον όπλα σίδερο και φωτιά?» Άξιον Εστί, Πάθη, Ψαλμός Ζ΄.

Ποιοι είναι οι βοηθοί του Έλλην και ποιοι είναι οι εχθροί του σύμφωνα με τους παραπάνω στίχους: 

4. Μελετώ τους ποιητές της γενιάς του 1930

?κουσα τ? φων?
καθ?ς ?κοίταζα στ? θάλασσα ν? ξεχωρίσω
?να καράβι πο? τ? βούλιαξαν ?δ? κα? χρόνια-
τ??λεγαν «Κίχλη» ?να μικρ? ναυάγιο- τ? κατάρτια,
σπασμένα, κυματίζανε λοξ? στ? βάθος, σ?ν πλοκάμια
? μνήμη ?νείρων, δείχνοντας τ? σκαρί του
στόμα θαμπ? κάποιου μεγάλου κήτους νεκρο?
σβησμένο στ? νερό. Μεγάλη ?πλώνουνταν γαλήνη.( Το ναυάγιο της Κίχλης, Γιώργος Σεφέρης, 1947)
 

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ τα όρθια με το μαύρο πόδι
τα καράβια οι αίγες των Υπερβορείων

τα καράβια οι πεσσοί του Πολικού και του Ύπνου
τα καράβια οι Νικοθόες κι οι Εύαδνες

Τα γεμάτα βοριάδες και φουντούκι του Όρους
τα μυρίζοντας μούργα και χαρούπι αρχαίο

τα γραμμένα στη μάσκα τους καθώς οι Αγίοι
τα την ίδια στιγμή λοξά και ακίνητα

Η Αγγέλικα, ο Πολικός, οι Τρεις Ιεράρχαι
Ο Ατρόμητος, η Αλκυών, η Ναυκρατούσα

το Μαράκι, το Έχει ο Θεός, η Ευαγγελίστρια (Άξιον Εστί, Δοξαστικόν, Οδ. Ελύτης, 1959) 

(α) Ποια τα κοινά στοιχεία και στα δύο ποιητικά αποσπάσματα; (β) Ποιοι ήταν οι Υπερβόρειοι; (Ψάξε στο διαδίκτυο και γράψε μερικές πληροφορίες για το μυθικό λαό των Υπερβορείων) (γ) Πώς σε κάνουν και αισθάνεσαι τα ποιητικά αποσπάσματα;

δ) Από όσα ποιητικά αποσπάσματα έχουμε μελετήσει έως τώρα, σκέψου ποιος ποιητής σου ταιριάζει περισσότερο και γιατί;

 

Γιορτή Λήξης σχολικού έτους 2013-2014

Πέρασε μια ολόκληρη σχολική χρονιά κύλησε σαν νερό και έφτασε κιόλας ο καιρός, που τα σχολεία θα κλείσουν κι αρχίζουν οι καλοκαιρινές  ξέγνοιαστες μέρες των διακοπών πέρα από τα μαθήματα και τις υποχρεώσεις! Είναι να αναρωτιέται κάποιος, πότε ήταν Σεπτέμβρης, πότε Χριστούγεννα, πότε Πάσχα και πότε πρόλαβε να φανεί το καλοκαίρι καθώς η χρονιά αυτή  πέρασε γρήγορα και σαν όνειρο! Ένα όνειρο, που πρόσθεσε πολλά στην γνώση μας και τις σχολικές μας εμπειρίες! Όλα καλά πήγαν, και να ?μαστε τώρα έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε με χαρά,  μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή τελετή για την λήξη του σχολικού έτους 2013-2014.

afisa

Το Χαλάνδρι μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Με αφορμή την έρευνα «Το Χαλάνδρι μέσα από τα μάτια των παιδιών» που διεξήχθη για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές της ε? τάξης να εκφράσουν τις ιδέες τους για την πόλη τους. Τα παιδιά αρχικά, χρησιμοποιώντας τη ζωγραφική, αποτύπωσαν τις θετικές και τις αρνητικές εικόνες που έχουν για την πόλη που ζουν.

Στη συνέχεια, βγήκαν στη γειτονιά τους με φωτογραφικές μηχανές και απαθανάτισαν τις γωνιές που τους αρέσουν καθώς και αυτές που δεν τους αρέσουν.

Αφού εκτυπώθηκαν οι φωτογραφίες, ξεκινήσαμε την επεξεργασία τους. Τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες, και με τη μέθοδο της ζωγραφικής και του κολλάζ δημιούργησαν!

Τις φωτογραφίες με τα θετικά χαρακτηριστικά του Χαλανδρίου τις κόψαμε και αυτά που μας άρεσαν τα κολλήσαμε στις ομαδικές ζωγραφιές μας που παρουσίαζαν όλα όσα μας αρέσουν στο Χαλάνδρι. Σπίτια με περιποιημένους κήπους, ύπαρξη δικτύου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομων, χώροι με πράσινο, χώροι αναψυχής και μέσα μαζικής μεταφοράς είναι τα βασικά θέματα που εντοπίσαμε.

Τις φωτογραφίες με τα αρνητικά χαρακτηριστικά του Χαλανδρίου τις ?μεταμορφώσαμε «διορθώνοντας» με τη μέθοδο του κολάζ ό,τι δεν μας άρεσε.

Έπειτα, φτιάξαμε δύο αφίσες και τις κολλήσαμε στο σχολείο για να τις βλέπουν μικροί και μεγάλοι με σκοπό να τους ενημερώσουμε και να τους ευαισθητοποιήσουμε για όλα όσα μας απασχολούν.

HALANDRI 1

HALANDRI 2

HALANDRI 3

HALANDRI 4