Παγκόσμια ημέρα αναπηρίας

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στις  3 Δεκεμβρίου,Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, οι μαθητές των δύο τμημάτων της Στ΄Δημοτικού του σχολείου μας ,συμμετείχαν σε παιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα : «Εξοικείωση των παιδιών με την αναπηρία» ,το οποίο ξεκίνησε εκείνη τη μέρα και θα ολοκληρωθεί στα τέλη της σχολικής χρονιάς, σχεδιασμένο και υλοποιημένο από τη δασκάλα του Τμήματος Ένταξης του σχολείου, Πηνελόπη Νικολαϊδου.

Nic Vuicik

Τη μέρα εκείνη τα παιδιά έμαθαν να ονομάζουν τις αναπηρίες και   να συνειδητοποιήσουν τα προβλήματα των ανθρώπων που τις έχουν.

Έφτιαξαν πανό που κρέμασαν στην είσοδο του σχολείου και ενημέρωσαν τους γονείς τους.

Προβληματίστηκαν  επίσης για θέματα υγείας (ψυχικής και σωματικής) και αρτιμέλειας του ανθρώπου σε σχέση με την προσωπική του ευτυχία και προσφορά στον κόσμο.

Στόχος της συνάντησης ήταν να καταρριφθεί ο μύθος της δυστυχίας, της μιζέριας και της μη χρησιμότητας των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο. Επίσης, να αντιληφθούν τα παιδιά τη δύναμη της πίστης και της θέλησης σε ένα σκοπό, είτε αυτός είναι σε συνάρτηση με τα σχολικά τους χρόνια, είτε στη μετέπειτα δική τους ενήλικη ζωή.

Ως παράδειγμα θάρρους,ψυχικής δύναμης αλλά και ευτυχίας,αναφέρθηκε ο Αυστραλός Nic Vuicic, ο οποίος γεννήθηκε χωρίς άκρα και έχει ως σκοπό της ζωής του να υμνεί το Θεό για τις χαρές της ζωής που  του προσφέρει.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας « Το τσίρκο της πεταλούδας» ,με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Nic  Vuicic.